Skip to main content

Honduras / Derin sular / 

Honduras / Derin sular / 

Honduras / Derin sular / 

Honduras / Derin sular / 

Honduras / Derin sular / 

Farklılıkları içinde barındıran Orta Amerika’nın yoksul ülkesi Honduras’ın gelişimine ortak olmak, bakir toprakları yeşerterek mümbit hale getirmek için daha çok çalışmak gerek…

Honduras

   Orta Amerika ülkelerinden Honduras’ın doğusunda Karayipler Denizi’ne batısında ise Pasifik Okyanusu’na kıyısı vardır. Bölgeye sömürgecilik amacıyla gelen Avrupalı denizci Kristof Kolomb Honduras kıyılarındaki derin sular sebebiyle buraya “derinlik” anlamına gelen “Honduras” ismini verdiği bilinmektedir. Honduras Orta Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesidir.

10.06

Nüfus

0.1

Müslüman Nüfus

49

Açlık Sınırı Altında Yaşayan İnsan Nüfusu

Honduras : Derin Sular

Orta Amerika’nın kalbindeki ülke Honduras, sahip olduğu coğrafi çeşitlilikle dikkat çeker. Karayip Denizi’ne kıyılı sahilleri ve berrak suları güzelliğini gösterirken, Pasifik kıyıları dalgalı manzaralar sunar. İç kesimlerde ise sıra dağlar ve verimli vadiler doğanın zenginliklerini yansıtır. Fakat ülkedeki fakirlik doğal zenginliklerini gölgeler…

Kontrastlar Ülkesi

Doğal güzellikler bir tarafta fakirlik diğer tarafta. Karşıt durumların kendinde yer bulduğu Honduras, Orta Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesi. 9 milyona yaklaşan nüfusu ile dünya üzerinde yoksulluk sorununun en yüksek düzeyde görüldüğü ülkelerden biri. Yüzlerce yıl devam eden sömürge dönemi ve bağımsızlık sonrası süreçte yaşanan siyasi istikrarsızlıklar bugün Honduras’ın içinde bulunduğu ekonomik zorlukların temelini oluşturur. Ülkedeki en önemli geçim kaynağı tarım odaklıdır. Halkın %40’tan fazlası tarım alanında çalışır. Ülkede yetiştirilen en önemli ürün olan kahve, aynı zamanda ihracatın da %15’inin karşılandığı en önemli girdi konumunda. Ve Honduras kahvesi dünyaca meşhurdur. Ayrıca meşhur doğal parkları ve plajları da mevcuttur.

Honduras’taki Filistinliler

Honduras’ın İslâmiyet’le ilk temasının 19. yüzyılın sonlarında Ortadoğu coğrafyasından gelen Arap göçmenler sayesinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu göçmenlerin büyük bir bölümü Hristiyanlar Arap olsa da içlerinde az sayıda Müslüman’ın da yer aldığı tahmin edilir. Özellikle Birinci Dünya Savaşı sonrasında Filistin topraklarının Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinden çıkmasının ardından Honduras’a önemli bir göç dalgası olmuş, ikinci göç dalgası ise 1948’deki Arap-İsrail Savaşı ardından gerçekleşmiştir. Bugün ülkede yaşayan Arap kökenlilerin sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Farklılıkları içinde barındıran Orta Amerika’nın yoksul ülkesi Honduras’ın gelişimine ortak olmak, bakir toprakları yeşerterek mümbit hale getirmek için daha çok çalışmak gerek…

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?